Суха кожа

Когато кожата е лишена от естествената й мастна обвивка, която я предпазва от вредните външни влияния, тя започва да страда от изсушаване, което води до олющтване, зачервяване, сърбеж и друг дискомфорт. Често този проблем може да е продуктуван от взимането на определени медикаменти, околната среда, начинът на хранене или е просто следствие от възрастта.

Ако кожата се усеща опъната, сърбяща, грапава и зачервена задължително трябва да започнете да полагате грижи. Областите, в които характерно се усеща сухота на кожата са краката, ръцете, гърба и кръста. Често сухата кожа е и чувствителна, което се изразява в лесно реагиране на силни почистващи препарати или неподходяща козметика. Когато липидният слой на кожата е нарушен, тя е по лесно податлива на алергични или други реакции, признак за проблем.

Съвети

  • Нанасяйте хидратиращият крем веднага след излизане от банята, докато кожата е още леко влажна. Целта е кремът да „заключи“ водата в клетките.
  • Избирайте кремове, а не лосиони за сухата кожа, тъй като лосионите предлагат хидратация, но не и нужната защита и възстановяване.
  • Използвайте мек сапун с неутрално pH.
  • Къпете се с по-хладка вода.
  • Добавете в менюто си повече храни с алфа-линоленова киселина и гама-линоленова киселина (Омега 3-6-9), защото те ще намалят загубата на вода през повърхността на кожата.
  • Набавяйте си повече витамини.

Когато използването на козметични продукти не помага за справянето със сухата кожа и тя продължава да става все по-люспеста, грапава и зачервена се обърнете към лекар. Често гъбичките биват бъркани със суха кожа.

Хидратиращ крем за крака