Напукани пети

Причните за тях могат да са много, но най-често срещаните са липса на витамини, затруднено кръвообръщение, диабет или наличнието на гъбички. Сухите и напукани пети са един от най-често срещаните проблеми, подари трудното постигане на балансиран начин на живот.

Напуканите пети се считат не само за козметичен, но и за дерматологичен проблем. Не трябва да се чакат летните месеци, в които се носят открити обувки, за да се предприемат мерки за подобряване на състоянието им. Освен болезненото усещане, което могат да причинят, съществува опасност от задълбочаване на проблема и решението му в последствие ще бъде още по-трудно.

Ежедневната гружа за сухата и напукана кожа е от голямо значение. Освен като средство за решаване на проблем, кремът за пети е препоръчително да се използва и като превантивно средство.

Напукани пети

Съвети

  • По време на душ използвайте пемза или пила за пети, с която да премехнете мъртвите клетки.
  • Нанасяйте крем за напукани пери вечер преди лягане, след като сте взели душ. Ако проблемът е по-сериозен и болезнен, нанесете обилно количество крем и сложете памучни чорапи за през нощта.
  • Използвайте мек сапун с неутрално pH.
  • Опитайте се да приемате повече витамини и храни, съдържащи мастни киселини Омега 3-6-9. Те помагат за задържането на влагата в кожата.
  • Старайте се да подбирате обувки, които да са удобни и да не притискат краката. По този начин ще се предпазите от затруднено кръвообръщение, което е една от причините за изсушаване до болезнена степен на краката.

Ако след дълготрайни усилия не можете да решите проблем с напукани пети, потърсете лекарка помощ. Може те да са признак за по-сериозно заболяване (захарен диабет, нарушена обмяна на веществата и т.н.).

Крем за напукани пети