Мазоли

Представляват кръгово уплътнение на кератиновия слой на епидермиса на кожата, който се появява след продължително триене или натиск. При жените мазолите са по-често срещани, защото носят тесни и неудобни обувки, обувки с високи токове, прекалено стегнати чорапи и чорапогащи.

Съществуват два вида мазоли – мокри и твърди мазоли. Мокрите мазоли обикновено минават самостоятелно и за кратко време, но твърдите мазоли изискват предприемане на мерки. Понякога те може да съществуват с години, причинявайки болки по време на ходене или друго натоварване върху този участък от кожата.

На практика, сухият мазол е реакция на кожата към продължителни увреждащи въздействия. Това е мястото върху, което пада основното натоварване по време на ходене и кожата там търпи постоянен дефицит на кръвоснабдяване. Натискането и триенето стимулират допълнително образуване на кератин, за да може кожата да издържи на този стрес. В резултат се образува мазолът, който причинява неудобство и болка, а освен това има и неестетичен вид.

За да избегнете появата на мазоли е необходимо да полагате грижи за своите крака не по-малко отколкото за кожата на ръцете и лицето.

Мазоли

Съвети

  • Носете обувки с по-меки стелки или меки чорапи. Обувките трябва да позволяват цялата тежест на тялото да се разпределя равномерно върху стъпалата, тоест да са с равна подметка.
  • Грижете се за чистотата на чорапите си.
  • В продължение на седмица масажирайте краката преди сън, използвайки специален крем за мазоли. Желателно е, преди масажа да си направите отпускаща вана и да оберете с пемза за крака загрубелите участъци.
Интензивен крем против мазоли